top of page

Metaverse ile Birlikte Gelen Büyük Tehlike: Her 7 Dakikada Bir Taciz Yaşanıyor

  • Yazarın fotoğrafı: Can Turbay
    Can Turbay
  • 1 May 2022
  • 3 dakikada okunur

7'den 70'e herkesin duyduğu ve hakkında birçok fikrinin oluştuğu bir kavram haline geldi web 3.0 veya metaverse! 2 sene önce yaşadığımız covid salgınındaki virüsler gibi her yere müthiş bir hızla yayılan bu yeni dünya düzeni beraberinde birçok sıkıntıyı getiriyor. Bunlardan kuşkusuz en önemlisi de bu evrende yaşanan taciz olayları.


Her güzel şeyin gelirken yanında taşıdığı zararlı bir yanı olduğu gibi metaverse kavramı da siber suçlar farklı bir boyuta taşıyarak yanında getiriyor. Metaverse ile ilgili herhangi bir içerik bizi çok etkileyip bu alana hayranlık duymamızı sağlasa da insanlığa öngörülemeyecek hasarlar bırakabilecek bu evrenin olumsuz yanlarını da konuşmak zorundayız. Hali hazırda gerçek dünyada çok büyük bir sorun olan taciz vakalarının maalesef ki bu sanal evrene de sıçraması gecikmedi. Dünyamızda bu suçlara karşı ülkelerin hukukları ve insanlarını koruyan yasaları bulunduğu için insanlar bu konuda çaresiz olmasa da mevzu metaverse gibi hiçbir kuralın veya yasanın olmadığı bir evrene gelince işler deyim yerindeyse çığrından çıktı. Yapılan araştırmaya göre bu sanal evrende her 7 dakikada 1 taciz olayı yaşanıyor.


Örnek olarak, Kanadalı Chanelle Siggens isimli kadın geçtiğimiz günlerde VR başlık kullanarak oyun oynadığı sırada başka bir oyuncu tarafından sözlü ve fiziki olarak taciz edildi. Siggens yaşanan bu olay üzerine oyuncuyu uyardı. Chanelle Siggens’i taciz eden oyuncu ise uyarılara kulak asmayarak tacizi sürdürmeye devam etti ve 'İstediğimi yapacağım' dedi. Bir süre sonra tacizci oyuncu Siggens’in yanından uzaklaştı.


Bir başka örnek ise Horizon Venues adlı platformda kendi avatarını yaratan İngiliz Nina Jane Patel, Metaverse'te giriş noktası olarak kabul edilen lobiye giriş yaptıktan

kısa süre içerisinde lobide bulunan erkekler kendi avatarına uygunsuzca dokunmaya başladı. Patel tacizden kaçmaya çalışırken, avatarını taciz edenler ise o anların ekran görüntülerini de aldı. Nina Jane Patel yaşadığı olayı şu ifadelerle anlattı:

“Horizon Venues metaverse’e tıpkı bana benzeyen, orta yaşlı, sarışın, kot pantolon ve uzun kollu bir bluz giymiş bir avatar olarak girdim. Girdiğiniz alan tiyatro fuayesi gibi bir lobi. 60 saniye içinde, hepsi erkek sesli üç erkek avatar bana doğru geldi ve uygunsuz bir şekilde bana dokundu. Ben ne olduğunu anlamadan önce, hem üst hem de alt bedenime avatarıma dokunduklarına dair ekran görüntülerini çekiyorlardı. Bunu yaparken de “Sevmiyormuş gibi yapma” gibi şeyler söylediler. Kaçmaya çalıştım ama beni takip ettiler. Bu insanların kim olduğunu bilmiyordum ya da kalıp araştırmak için zamanım yoktu."


Okuyunca resmen insanın kanını donduran bu durum maalesef yukarıdaki bu iki olayla sınırlı değil. Hatta ben bu satırları yazarken bile metaverse evreninde birçok taciz vakası yaşanıyor. Her şeyden önce şunu söylemek gerek: ''Sanal dünyada işlenen suç da gerçektir.'' Bu sebeple işlenen hiçbir suç cezasız kalmamalı ve bir yaptırımı olmalıdır. Fakat bu dünyanın henüz çok yeni olması sebebiyle orada işlenebilecek suçlara karşı şu an için yapılabilecek tek şey ise bu temelde kullanılan uygulamalar üzerinden şikâyet bildirimi yapmak. Tabii ki bu durum böyle sonsuza kadar gitmez, gidemez! Bir an önce ülkelerin yasa koyucularının toplanıp ortak bir çalışma ile bu evrene dünyadaki en önemli olguyu yani hukuku getirmeleri lazım. Başta kanun koyucularla birlikte yapılacak çalışmaya bilim insanları, mühendisler, psikologlar ve teknoloji uzmanlarının da katılması şart.


Bu evrene giriş için hiçbir şart aranmadığından küçük çocuklar veya bu tür olaylarda ekstra zarar görebilecek insanlar tamamen korumasız durumda. Ayrıca tehlikeyi sadece taciz vakalarına indirgememiz doğru olmaz. Hepimizin sosyal mecralarda görmeye alışık olduğu linç kültürü ve siber zorbalıkların yeni adresi burası olabilir. Doç. Dr. Nihal Kocabay Şener, hali hazırda sosyal medyada gerçekleşen çok sayıda siber zorbalık ve suç konulu olay yaşandığını belirtti ve Metaverse dünyasında da bu konuda çok sayıda olayın yaşanacağını tahmin ettiğini söyledi. Metaverse'de karşılaştıklarımız ve karşılaşacaklarımız bugün sosyal medyada yaşananın artmış hali olacak gibi duruyor' diyen Şener, 'Konuyu biraz daha kapsamlı olarak ele alırsak risk altında olanlar sadece cinsiyet temelli değil. Evet, cinsiyet temellilik başta gelen bir faktör ancak diğer ayrımcılık türlerinin de yaşanacağını göz önünde bulundurmalıyız. Irk ayrımcılığı, engellilere yönelik ayrımcılıklar, daha kapsayıcı bir ifade ile kırılgan gruplara karşı ayrımcılıklar Metaverse'de ne yazık ki bizi bekliyor' diye konuştu.


Artık dünyamızda aranılması gereken en önemli şey ne petrol ne elektrik ne de para. Dünyamızda ve tüm insanlarımızda aranılması gereken yegane şey ''insanlık''. Hiçbirimizin hiçbirimizden bir farkının ya da üstünlüğünün bulunmadığını, yaşadığımız yerde her birimize yetecek kadar ''hayat'' bulunduğunu ve karşılaştığımız herhangi bir olayda ilk olarak elimizi vicdanımıza atarak düşünmemiz gerektiğini bilirsek işte o zaman insanlığı kurtarmak için ilk adımı atmış olacağız. Bu zaferi hiç kimse tek başına elde edemeyecek ya da sahiplenemeyecek. Kilidi açacak anahtar, her zaman olduğu gibi birlik olmamızdan doğan güçte saklı. Sonrasında hep birlikte kilidi açıp sorunu çözeceğiz. Birbirinize güvenin!

 
 
 

Comments


“Günaydın! Olur ya belki sizi göremem; iyi günler, iyi akşamlar ve iyi geceler ! ”

  • You Tube
  • Instagram
  • Twitter
bottom of page